Parking-Data este primul broker de date pentru parcări din România. Ne propunem să colectăm informațiile importante despre toate parcările publice și private din România care sunt utile tuturor șoferilor și utilizatorilor locurilor de parcare.

Parking-Data este brandul Vegacomp Consulting pentru Parcările inteligente.

Preocuparea echipei Vegacomp pentru parcări a început din 2015 odată cu primul proiect pilot de Smart City pentru Telekom România, realizat în Sectorul 4 din București. În acest proiect, Telekom România urma să instaleze 126 de senzori de parcare aduși din Italia de la Kiunsys. Am instalat acești primi senzori de parcare în aprilie 2016, care erau ultrasonici, aveau controller care comunica cu 30 de senzori pe radio, în 868 MHz, pe un protocol de comunicare proprietar. Am montat 5 controllere pe stâlpi de iluminat, care comunicau cu un gateway prin cablu UTP, iar gatewayul era conectat la internet prin cablu cu fibră optică. Prima experiență de montat senzori de parcare îngropați a fost interesantă prin utilizarea unei carote speciale pentru a da găuri în asfalt sau beton în cel mai scurt timp și cu cât mai puțină mizerie. Am instalat primii 126 de senzori de parcare în 3 zile în Parcul Tineretului din Sectorul 4.

A urmat a doua experiență la Constanța, la al doilea proiect pilot de Smart City implementat pentru Telekom România în perioada martie – aprilie 2017. Aici am instalat 60 de senzori de parcare produși de ZTE care funcționau pe LoRa. 50 erau pentru parcări pozitive (legale) și 10 senzori erau pentru parcări negative (ilegale) în fața Sălii Sporturilor din Constanța. Acești 60 senzori de parcare comunicau LoRa cu 2 controllere care aveau panouri solare. După câteva luni ne-au cerut să alimentăm acele controllere cu curent electric pentru că panourile solare aduse de ZTE aveau sincope în funcționare.

În 2017 împreună cu alt partener am înființat un startup numit IOTIFY Solutions cu ajutorul căruia ne-am propus să facem un senzor de parcare produs în România, care să funcționeze pe LoRa, diferit de senzorii instalați până acum, care să meargă mult mai bine. După un an, am avut primii senzori de parcare funcționali și i-am instalat la Alba Iulia în decembrie 2017. Am extins instalarile și în Brașov, Cluj, București și chiar în afara țării, în Bulgaria și Londra. Pentru că nu am primit comenzi am fost nevoiți să inchidem startupul.

În perioada 2018 – 2020 am instalat 2040 de senzori de  parcare de interior în mall AFI Cotroceni, în 2 etape. A fost o experiență foarte interesantă, pentru că e o mare diferență când instalezi 10-100 senzori și altceva este când instalezi peste 2000 de senzori. În plus, la AFI am instalat un sistem complet de management al unei parcări inteligente, compus din senzori de parcare, 2 bucle inductive (pentru monitorizarea a 451 de locuri de la roof top), 600 de beaconi, panouri de afișare/ghidare și platforma software. Dupș un an de la instalarea primei etape cu aprox 1400 de senzori de parcare am observat în platforma software de management că cei 1400 de senzori generaseră peste 1 milion de vizite (evenimente de parcare).

Din acest moment ne-am început călătoria în lumea datelor generate de parcari. Din 2019 am lucrat tot felul de analize, scenarii cu datele parcărilor și astfel ne-am dezvoltat tool-uri de analiză, vizualizare date și optimizarea folosirii parcărilor.

Acum avem un brand numit Parking-Data, dedicat parcărilor.

Avem un senzor de parcare nou în cercetare/dezvoltare, produs în România, cu materiale magnetice amorfe produse în România în colaborare cu Institutul de Fizică Tehnică din Iași, pe care sperăm să-l putem lansa în piață în primul trimestru din 2021.

Avem mai mulți parteneri valoroși și colaboratori extrem de experimentați, mai ales pe zona de date, Big Data și vizualizarea datelor.

banner-amparcat

banner-amparcat

We are passionate about our work and inspired by our team

Info despre parcări?

Ai nevoie de ajutor? Intră în contact cu noi

Intră acum în contact